Nimelliskorko

Nimelliskorko on luotonantajan tai pankin asettama korko lainalle, joka peritään myönnetystä lainasta ja se toimii ikään kuin korvauksena lainan antajalle ajalta, jolloin rahat eivät ole lainan antajan käytettävissä.

Pankit ja luotonantajat perivät siis luoton saajalta maksua eli nimelliskorkoa lainattua rahaa vastaan. Nimelliskoron lisäksi lainan kokonaiskustannuksiin lisätään myös vielä yleensä muita kustannuksia, kuten esimerkiksi tilinhoito- tai aloitusmaksuja.

Nimelliskorkoa voidaan pitääkin vain osana lainan kokonaiskustannuksista. Lainaa ottaessa kannattaakin huomioida korona lisäksi myös muut perittävät maksut lainan ottamisesta.

Nimelliskorko ja lainojen vertailu

Lainavertailun avulla voit kartoittaa markkinoilla olevien luotonantajien tarjoamia lainoja ja niiden kokonaiskustannuksia, sillä kilpailutuksessa otetaan huomioon lainan nimelliskorkon lisäksi myös muut mahdolliset kulut.

Lainojen ja nimelliskorkojen vertailu ei sido lainan ottajaa vielä mihinkään, vaan lainoja voi kilpailuttaa ilman sitoumuksia. Lainaa kilpailuttaessa ja hakiessa lainan ottajan kannattaa tutustua lainan todellisiin vuosikorkoihin, ei vain pelkästään nimelliskorkoon. Lue lisää myös lainamarkkinoita säätelevästä korkokatosta vuonna 2021.

Nimelliskorko kertoo lainan korkoprosentin, mutta se ei taas sisällä muita lainan kuluja kuten todellinen vuosikorko.

Vuotuinen nimelliskorko – kertoo lainan vuosittaisen koron

Nimelliskorko tarkoittaa yleisesti ottaen kuukausittaista korkoa, joka on asetettu lainasummalle.

Vuotuinen nimelliskorko taas tarkoittaa lainan korkoa, joka on laskettu koko vuodelle. Nimelliskorkot ei kuitenkaan kerro sitä, mikä on lainan kokonaiskustannus, sillä myös vuotuiseen nimelliskorkoon lisätään vielä muut lainan hoidosta aiheutuvat kustannukset.

Nimelliskoron sekä muiden kustannusten suuruus vaihtelee riippuen lainan määrästä, laina-ajasta, lainan tyypistä ja käyttötarkoituksesta. Lainaa voi hakea moneen eri käyttötarkoitukseen, jolloin myös myönnettävän lainan tyyppi on eri. Olemme luetelleet alle muutamia käyttötarkoituksia, joita varten lainaa voi ottaa:

 • Auto
 • Asunto
 • Remontti
 • Yllättävät kulut
 • Isommat hankinnat
 • Vene
 • Mökki
 • Moottoripyörä

Hyvä laina – mistä tunnistan sen?

Lainantarjoajien ja pankkien ehdoissa saattaa olla huomattavia eroja ja lainan kustannukset voivat vaihdella paljon. Mistä siis tunnistan hyvän lainan?

Ensimmäisenä kannattaa huomioida lainan nimelliskorko, mutta myös sen lisäksi todellinen vuosittainen korko, sillä todellinen vuosittainen korko kertoo sen, mitä lainan kustannukset kokonaisuudessaan ovat.

Se siis sisältää lainantarjoajien ja pankkien muut kulut kuten avausmaksut, tilinhoitomaksut sekä muut mahdolliset kulut. Lainaa ottaessa katso myös lainan ehdot nimittäin ehdot vaihtelevat paljon lainantarjoajien myötä. Olemme tehneet alle listauksen muistettavista asioista, jotka kannattaa katsoa lainaa ottaessa:

 • Järkevä nimelliskorko verrattuna muihin lainoihin
 • Alhaiset kokonaiskustannukset: muut kulut ja todellinen vuosikorko
 • Hyvät lainaehdot kuten esimerkiksi optio maksaa luotto kokonaan pois

Järkevä nimelliskorko

Lainavertailun avulla pystyt selvittämään yhdellä hakemuksella yli 25 eri luotontarjoajan ja pankin lainatarjouksen. Kilpailutuksen avulla selvität helposti, mikä on tyypillinen nimelliskorko kyseiseen lainaan ja pystyt helpommin valitsemaan edullisimman lainan itsellesi. Nimelliskorko voi olla kiinteä tai vaihtuva, tämä kannattaa huomioida.

Nimensä mukaisesti kiinteässä korkossa nimelliskorko pysyy samana koko lainan takaisinmaksuajan, kun taas vaihtuvassa korossa nimelliskorko on sidottu viitekorkoon. Viitekorko muuttuu markkinatilanteen mukaan ja pankin myös lisäävät viitekorkoon lisäksi vielä oman marginaalinsa. Kiinteä korko pysyykin samana vaikka markkinat muuttuisivat, vaihtuva korko taas voi muuttua.

Lainan alhaiset kokonaiskustannukset – todellinen vuosikorko

Lainan kokonaiskustannukset muodostuvat erilaisista lainantarjoajan tai pankin kuluista sekä nimelliskorosta. Lainaa ottaessa kannattaakin aina katsoa todellista vuosikorkoa, joka sisältää niin lainantarjoajien ja pankkien asettamat muut kulut kuin myös nimelliskoron. Nimelliskoron lisäksi asetettavia muita kuluja voi olla esimerkiksi tilinhoitomaksut, avausmaksut ja laskutuslisät.

Todellista vuotuista korkoa voidaan pitää hyvänä mittarina erityyppisten lainojen vertailuun, mutta toisaalta kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että lyhyissä lainoissa todellinen vuosikorko ei välttämättä kerro koko totuutta. Todellinen vuosikorko voi tuntua hurjalta lyhyiden laina-aikojen lainoissa, vaikka laina olisi niin sanotusti ”hyvä laina”.

Lainan ehdot

Lainojen ehdot kannattaa tarkistaa aina ennen lainan ottamista, sillä tyypillisiä lainaehtoja, mitä lainantarjoajat ja pankit määrittelevät ovat esimerkiksi ehtoja lainan takaisinmaksun mahdollisuuksista tai maksueristä.

On hyvä aina tarkistaa onko laina mahdollista maksaa halutessaan kerralla takaisin ja onko maksueriä mahdollista lisätä, nimittäin lainojen ehdot vaihtelevat lainantarjoajien ja pankkien välillä, joten ehtoja kannattaa vertailla eri tarjoajien kesken. Kun kaikki tarvittavat asiat on kilpailutettu on helpompi valita kokonaisuus. Mikä tarjous on lainantarjoajien keskuudessa paras juuri sinulle, sinun käyttötarkoitusta varten.

Nimelliskorko – Usein kysyttyä

Kuka voi hakea lainaa ja kuinka paljon lainaa voi saada?
Lainaa voi hakea vähintään 20 vuotta täyttänyt henkilö, jonka vuositulot ovat vähintään 10 000 euroa. Lainaa voi saada kauttamme 2 000 eurosta alkaen aina 60 000 euroon asti., mutta emme voi myöntää lainoja henkilöille, keillä on maksuhäiriötä. Näin ollen lainan myöntämistä varten vaaditaan, että henkilöltä ei löydy maksuhäiriömerkintöjä. Lainaa hakiessasi sinun täytyy olla myös pysyvästi Suomessa asuva henkilö, sillä emme voin myöntää lainoja ulkomailla asuville. Mikäli kaikki edellämainitut kriteerit täyttyvät, voit hakea lainaa Creditum.fi -palvelun kautta.
Miksi minun kannattaa kilpailutta laina?
Kilpailuttamalla lainan säästät ensisijaisesti rahaa. Eri lainantarjoajien ja pankkien myöntämistä lainoissa, ehdoissa ja kustannuksissa on huimia eroja, joten suosittelemme kilpailuttamaan lainantarjoajat, jolloin päätöksenteostasi tulee myös helpompaa, sillä tiedät mikä on markkinoiden paras lainatarjous. Lainojen kilpailutuksella säästät myös aikaa; voit kilpailuttaa lainat yhdessä paikassa samaan aikaan, eikä sinun tarvitse lähettää hakemusta moneen paikkaan erikseen. Lainan kilpailutuksen etuna on myös se, että löydät juuri sinun kartoitukseesi vastaavan lainan ja vältyt niin sanotuilta pikavipeiltä, jotka saattavat aiheutta jopa velkakierteen.
Kuinka kauan päätöksen sekä rahojen saaminen tilille kestää?
Creditum.fi- palvelun kautta saat luottopäätöksen käytännössä heti hakemuksesi lähetettyä. Rahan saapuminen tilille riippuu hakemasi luoton määrästä, sillä pienien luottojen kohdalla saat rahat tilillesi jo samana päivänä, jopa 15 minuutin sisällä. Alle 2000 euron luotot maksamme yleisesti ottaen jo samana päivänä tilillesi, mitä suurempi luoton määrä on, sitä kauemmin lainan saaminen tilille myös kestää. Mikäli haluat tietää kuinka kauan luoton saaminen sinun kohdallasi kestäisi, niin voit lähettää ilmaisen lainahakemuksen, joka ei sido sinua vielä mihinkään, vaan saat hakemuksella nimenomaisesti lisätietoja omaan tilanteeseesi liittyen.
Mistä lainatarjouksen voi saada?
Kun lähetät Creditum.fi- palveluun hakemuksesi, niin lähetämme sen eteenpäin yli 25 pankille ja lainantarjoajalle sekä näin ollen voit saada lainatarjouksen jopa yli 25:ltä eri tarjoajalta. Lähetettyäsi hakemuksen saat tiedon lainatarjouksesi hyväksymisestä suoraan hakemusprosessin yhteydessä sekä lähetämme sinulle myös päätöksen lainan hyväksymisestä sähköpostiisi. Mikäli lainapäätöksesi on hyväksytty, lähetämme sinulle lisäohjeet lainan nostamista varten. Lisäohjeissa kerrotaan siitä, missä voit allekirjoittaa lainasopimuksen ja mistä nostaa itse lainan. Voit vertailla tätä kautta myös eri tarjoajien lainatarjouksia ja pääset näin ollen valitsemaan sinulle edullisimman lainan vertailun avulla.
Miksi käyttää juuri tätä palvelua?
Kun teet Creditum.fi- palvelun kautta lainahakemuksen, voit valita kaikista edullisimman ja sopivimman lainatarjouksen juuri sinulle. Meillä on käytössämme yli 25 pankkia ja rahoitusyhtiötä, joiden tarjoamia lainatarjouksia voit kilpailuttaa. Täyttämällä vain yhden hakemuksen saat samalla tehtyä lainahakemuksen yli 25:lle eri tarjoajalle. Säästät aikaa ja rahaa, kun voit kilpailuttaa lainasi yhdellä hakemuksella, sillä kilpailuttamalla lainasi kauttamme, voit saada huomattavia säästöjä lainojen kuluissa ja voit välttyä ikäviltä yllätyksiltä lainaehtojen kanssa. Palvelumme on luotettava ja jo tuhannet kuluttajat kilpailuttavat lainansa kauttamme.
Maksaako palvelun käyttäminen jotain?
Creditum.fi- palvelun käyttö on sinulle täysin ilmaista sekä palvelumme käyttäminen ei myöskään sido sinua mihinkään, voit siis huoletta kilpailuttaa lainasi kauttamme. Näin ollen voit ensin katsoa minkälaisia tarjouksia saat ja vasta sitten päättää haluatko ottaa lainaa vai et. Täyttämällä ja lähettämällä hakemuksen et sitoudu vielä mihinkään ja voit luottaa siihen, että palvelumme on luotettava, eikä siihen sisälly piilokuluja. Olemme täysin suomalainen yritysekä myös yhteistyökumppanimme ovat tunnettuja, luotettavia ja vakavaraisia lainantarjoajia. Suomen Finanssivalvonta on antanut myös hyväksynnän kaikille yhteistyökumppaneillemme.

Creditum-palvelun tavoite on tarjota suomalaisille kuluttajille helppo tapa säästää lainakuluissa.

Palvelun käyttö on täysin ilmaista, eikä hakemuksen lähettäminen sido sinua mihinkään. Voit katsoa ensin minkälaisia tarjouksia saat ja päättää sitten otatko lainaa vai et.

Jo tuhannet kuluttajat ovat käyttäneet palveluamme. Se on täysin suomalainen ja yhteistyökumppanimme ovat tunnettuja ja vakavaraisia lainanmyöntäjiä ja heillä on Suomen Finanssivalvonnan hyväksyntä.

Täytä hakemus